Massage

publicerat i Alva;
1:a dagen av 4 avklarad i massagekursen som ska göra mig till diplomerad massör :) Dagen har gått fort som bara den och jag har fått så mycket massage så det är inte klokt!!! Jag har lärt mig massor av nya grepp och måste säga att det är riktigt roligt. Det svåraste tycker jag var att ha en bra arbetsställning, så man inte får ont i ryggen den första timmen gjorde det jätte ont i länd ryggen, men sedan hitta jag som tur var en bra arbetsställning så ryggen inte längre kändes!!
Så nu kan jag massera rygg, axlar och nacke, har också köpt en massagebänk, som jag förhoppningsvis kommer att tjäna in!! Så om ni vill ha massage är det bara att säga till :)
<3

Att mäta din energiförbrukning

publicerat i Alva;
Basalomsättning är den energi du gör av med under vaket tillstånd i fasta i med en omgivningstemperatur på 20-25grader. Den är varierande beroende på bland annat: ålder, kön kroppsvikt, andel muskler/fett.

När du ätit en måltid får du förhöjd energiomsättning på grund av att tarmarna måste arbeta med att bryta ner maten, detta kallas dietär termogenes och brukar definieras som ökningen av förbrukningen eter födointag jämfört med den basala metabolismen delat med energin i de du åt.

1000KJ = 1MJ
1KJ = 0.24kcal

Det finns många olika sätt att räkna ut sin energiomsättning. Ett sätt att räkna ut den basala omsättningen är med hjälp formler som WHO tagit fram:
Kvinna 19-30 år: 0.0615*kroppsvikt(kg)+2.08 = X antal MJ/dygn
Man:19-30år: 0.064*kroppsvikt(kg)+2.84 = X antal MJ/dygn

För att räkna ut sitt totala energiförbrukning finns det också ett flertal olika tillvägagångssätt bl.a. MET och PAL, man kan också gå med en stegräknare/pedometer på sig. Att skriva dagbok över dygnets alla timmar och fylla i vad du gjort (gått, suttit, cyklat, sovit, tränat m.m.) och sedan göra beräkningar utifrån de har visat sig ge relativt goda resultat med metodfel på endast 6%, i genomsnit ca 3 %.

Benhinneinflammation....ett resultat av att inte cykla?

publicerat i Alva;
Härom dagen konstaterade jag att jag fått benhinneinflammation, vilket det inte finns så mycket att göra åt.  Det enda som har visat sig kunna hjälpa skulle vara att stretcha m. soleus på vaden, vilket görs med böjt knä. benhinneinflammation är tydligen ett resultat av att musklernas fäste trycker för hårt på benet så "det blir lite trångt". Man kan också massera lite lätt för att hålla cirkulation uppe och avstå från allt som gör att det gör mer ont.

Frågan är om det är att jag gått för mkt, sprungit för mkt och att mina skor är gamla? eller kanske kan det vara en kombination. I förra veckan var det så fint väder att jag gick från och till skolan, men i fredags hade jag lite väl ont i benhinnorna så jag bestämde mig för att ta cykeln, självklart får jag punktering då och har tvingats gå överallt sedan i fredags. Det känns som att jag är på pilgrimsvandring i min egen stad ^^ jag överdriver inte om jag säger att jag gått i alla fall 2mil/dag...i dag ska jag efter första lektionen göra ett nytt försök att hämta min cykel hos cykelhandlaren som har öppet mellan 10-12.30 och 13.30-17. Nu måste jag skynda mig så jag hinner till skolan.

<3

Ett nytt sätt att skriva!!

publicerat i Alva;
Tjo!!
Nu var det länge sedan jag skrev sist, nästan en evighet sedan. Jag har funderat lite och tänkt att jag ska börja skriva lite om det jag läser istället, dvs en sjukgymnastsstudentsblogg!!! Oj det blev ett långt ord. Tanken är att jag själv ska komma ihåg det jag skrivet extra bra och att de som är intresserade kan lära sig någonting.
Just nu läser jag funktionell anatomi så de första inlägget kommer att handla om knät, articulatio genus!!
<3