Att mäta din energiförbrukning

publicerat i Alva;
Basalomsättning är den energi du gör av med under vaket tillstånd i fasta i med en omgivningstemperatur på 20-25grader. Den är varierande beroende på bland annat: ålder, kön kroppsvikt, andel muskler/fett.

När du ätit en måltid får du förhöjd energiomsättning på grund av att tarmarna måste arbeta med att bryta ner maten, detta kallas dietär termogenes och brukar definieras som ökningen av förbrukningen eter födointag jämfört med den basala metabolismen delat med energin i de du åt.

1000KJ = 1MJ
1KJ = 0.24kcal

Det finns många olika sätt att räkna ut sin energiomsättning. Ett sätt att räkna ut den basala omsättningen är med hjälp formler som WHO tagit fram:
Kvinna 19-30 år: 0.0615*kroppsvikt(kg)+2.08 = X antal MJ/dygn
Man:19-30år: 0.064*kroppsvikt(kg)+2.84 = X antal MJ/dygn

För att räkna ut sitt totala energiförbrukning finns det också ett flertal olika tillvägagångssätt bl.a. MET och PAL, man kan också gå med en stegräknare/pedometer på sig. Att skriva dagbok över dygnets alla timmar och fylla i vad du gjort (gått, suttit, cyklat, sovit, tränat m.m.) och sedan göra beräkningar utifrån de har visat sig ge relativt goda resultat med metodfel på endast 6%, i genomsnit ca 3 %.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Mamma:

Oj, vad överraskad jag blev när jag såg att du börjat skriva igen. Kul.

Men det du skrev om senast nu verkar lite krångligt.

Ha det bra

Mamma

Kommentera inlägget här :